История

Иван Михайлов за подвига на Владо Черноземски

Във връзка с годишнината от геройския подвиг на Владо Черноземски ви представяме едно интервю на италианския журналист Антонио Питамиц от списанието „Илюстрована история” с легендарния водач на ВМРО – Иван Михайлов. В него Михайлов говори за атентата срещу българомразеца крал Александър Караджорджевич.

„- Господин Михайлов, нека се спрем веднага върху атентата в Марсилия. Оня, който застреля югославския крал Александър, беше ваш човек. Той бе назован от френската полиция като Петер Келеман. Това беше едно от неговите много други фалшиви имена. Как се казваше всъщност?

– Всъщност името му е това, което публично изнесе българската полиция, т.е. Владимир (Владо) Георгиев Черноземски. За мене и нашите другари той си оставаше само Владо.

– Между вас и хърватите на Анте Павелич имаше антисръбски и антиюгославски “пакт за обща дейност”. Когато “даде на заем” Черноземски на Павелич, той (Черноземски – б.н.) знаеше ли за каква акция е предназначен?

– Подписан пакт за обща борба на македонските българи и хърватите не съществуваше и не съществува. Но съществуваше, а и днес съществува същото положение на отбрана и нападение срещу сръбските акции и машинации във вреда на хърватите и българите в Македония.

Самоотбраната е силен инстинкт. Когато сърбите стреляха в Белградския парламент срещу хърватските депутати, Анте Павелич по инстинкт се озова като гост на македонската емиграция в София и бе посрещнат с една истинска експлозия на радост. Тогава представители на голямата македоно-българска емиграция и Павелич известиха на света, че македонските българи и хърватите ще вървят заедно срещу сръбската тирания. Веднага след това Белград осъди на смърт Павелич. Нека припомним, че при тоя случай Павелич не направи споразумение с ВМРО, а само с легалния Национален македонски комитет, в който влизаха и лица, които бяха членове на Българския парламент.

– Вие не отговорихте на въпроса: знаеше ли Черноземски за коя акция бе определен?

– Черноземски бе оставен на разположение на хърватите на Павелич за всяка акция, която би била насочена против Югославия, в рамките на общата борба за освобождение на двата народа от хегемонията на Белград. Крал Александър беше – като аксиома – един от възможните обекти.

– Вие и Павелич обсъждахте ли убийството на Александър?

– Между мене и Павелич не е дискутирано никога специално убийството на Александър. Но за нас двамата беше естествено приемливо, че Александър ще свърши така, както стана.

– Вие казахте, че не е имало подписан пакт между Вас и Павелич. Но хора на ВМРО обучаваха хървати в унгарския лагер Янка Пуста.

– ВМРО никога не е делегирала свои хора за инструктори при хърватите в Янка Пуста или другаде. Мога да кажа това, защото ако аз не съм знаел за това, никой друг не би го знаел. Ако случайно някой млад македонски студент е посетил Унгария, това е станало без мое знание.”

Тук трябва да се направи едно необходимо уточнение към отговора на Михайлов, което свидетелствува, че конспираторът остава верен на себе си до края на живота си. Има тайни на ВМРО, които той не смята, че е нужно да излязат на пазара на жълтата преса, тъй като неговата дейност е свързана с борбата за освобождение на народа ни, а не с гонене на сензациите. Българските служби за сигурност успавят да се сдобият с протокол от разговорите на Ив. Михайлов с д-р А. Павелич и А. Кошутич в Швейцария за съвместни действия между ВМРО и усташите, записан вероятно от присъствалия на срещата Тома Карайовов. На тази тайнствена среща се обсъжда и убийството на крал Александър.

По материали от: http://sitebulgarizaedno.com

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
X