Чествания и възпоменания

Отбелязахме 74 години от саможертвата на кап. Списаревски

На 20 декември, в деня на подвига и геройската смърт на кап. Димитър Списаревски, Български Национален Съюз по традиция почете паметта на героя с поклонение до лобното му място над село Долни Пасарел. Към нас се присъединиха и приятелите ни от Кръв и Чест, дошли от Пловдив специално за шествието, както и представители на младежката организация на ВМРО.

За втора поредна година шествието се проведе вечерта и бе факелно. Сборният пункт бе пред паметника на кап. Списаревски в центъра на Долни Пасарел. От там, в 19:30, колоните на националистите се отправиха с факли в ръце и развети знамена към лобното място на героя в планината. На паметният кът, изграден там, където са открити останките от самолета на кап. Списаревски, се състоя церемония в негова чест и в чест на всички летци, дали живота си за да защитят българското небе по време на Втората световна война. Тя бе открита със слово на Цветелин Пенков от софийската организация на БНС, който напомни за дълга ни към героите като кап. Списаревски и за това как, всеки истински националист в ежедневните си дела трябва да се пита, как би изглеждал в очите на хора като Капитана – дали прави всичко по силите си, за да е достоен наследник на великите ни предци. След него думата взе Асен Николов, председател на младежката организация на ВМРО, които говори за необходимостта да сме единни, когато става въпрос за защита на българските интереси, както някога са били предците ни. Последно бе словото на водача на БНС – Звездомир Андронов. Той акцентира върху примера, завещан ни от герои като кап. Списаревски – пример, които трябва неотменно да следваме, ако искаме да оцелеем като народ. В края на церемонията бе поднесен венец, а присъстващите паднаха на колене за минута мълчание, докато бяха прочетени имената на всички летци, пожертвали живота си за народа ни по време на Втората световна война.

Благодарим на всички, които намериха време да се присъединят към нас, идвайки уморени в края на работния ден, специално освободили се от работа и пропътували повече или по-малко път, за да се изкачим заедно в мрак, лед и студ до лобното място на капитан Списаревски, за да го почетем. Той го заслужава. А ние не бива да забравяме, че паметта на такива герои се почита не веднъж в годината на определена дата, а ежедневно с достойни дела.

Снимки от събитието може да видите – ТУК, а репортаж на телевизия Ruptly TV, може да гледате по-долу:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
X