БНС

Фейсбук изтри страницата на БНС

От тази седмица страницата на Български Национален Съюз в социалната мрежа Фейсбук не съществува. Тя беше изтрита без никакво предупреждение и ясни доводи за това. Единствено съобщението, че не отговаря на правилата за ползване и политиките на Фейсбук, трябваше да служи за някакво обяснение. Но за всеки, който си е правил труда да прочете тези протяжни документи, знае че те са написани толкова общо, че на практика могат да се приложат срещу всяка страница или личен профил там, стига администраторите на сайта да пожелаят.

Честно казано премахването на нашата страница не ни изненада особено. В последните месеци наблюдаваме как все по-засилено Фейсбук налага цензура върху всичко, което е свързано поне малко с национализма или патриотизма. Бяха изтрити страници на други националистически организации. Почти няма човек с национално самосъзнание, който да ползва активно социалната мрежа, на който поне веднъж профила да не бил блокиран за известно време или направо изтрит. Някои символи са изцяло забранени от Фейсбук (макар и по никакъв начин да не са забранени от българското законодателство) и са премахвани веднага щом се качат. На този фон за въпроса не беше „дали“ а „кога“ и върху нас ще се стовари гилотината на „полицията на мисълта“, която компанията на Марк Зукърбърг е създала.

Всъщност това събитие ни доказа за пореден път само едно – свободата на словото и свободата на изразяване са толкова гарантирани в тази либерална демокрация, колкото и по време на комунистическата диктатура – имаш право на тях само когато не изразяваш критично мнение срещу господстващата идеология. Затова не трябва да се изненадваме, че подобни мерки ще бъдат все по-честно прилагани срещу национално мислещи българи и европейци. Може външната форма на настоящата политическа система да е различна от тази преди 10 ноември 1989 г., но вътрешно двете носят един дух и са еднакво пагубни за България и Европа. Затова и със засилването на на опозицията срещу тази система, срещу всеки дръзнал да надигне глас срещу, ще се стоварват все по-тежки репресивни действия. И така болшевишкия терор от миналия век все по-ясно се завръща, макар и в конкретния случай зад маската на борбата срещу „речта на омразата“.

Веднага след премахването на страницата ни, създадохме нова, която може да видите и харесате от ТУК. Дали и колко време ще се задържи тази страница, преди да бъде изтрита, може само да гадаем. Затова призоваваме всички наши симпатизанти и всеки, който иска да се информира за всичко свързано с БНС, да посещава редовно нашата интернет страница. В най-скоро време тя ще има подобрен дизайн и нови функционалности. А с това и много по-честно ще бъде обновявана с интересна и полезна информация за всички български националисти.

Политиката на тотална цензура от страна на Фейсбук не трябва да ни притеснява. Напротив, през последните години много националистически организации и групи използваха единствено социалната мрежа като пропагандно средство. За много националисти активизма се изчерпваше само с споделянето на картинки и писането на коментари. Да, наистина Фейсбук беше дълго време добро средство за достигането на много хора, но тези временна отминаха. На всеки трябва да му бъде ясно, че борбата за България няма да се води от топлия стол в къщи, пред монитора с мишка в ръка, а на улицата, рамо до рамо с неговите съратници.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
X