Чествания и възпоменания

Почетохме подвига на кап. Списаревски

На 20 декември, в денят на подвига на кап. Списаревски, Български Национален Съюз почете паметта на героя с традиционно поклонение до лобното му място. То започна в 19:30 часа от площада на село Долни Пасарел. С факли в ръце, участниците се отправиха към планината, по заледените и заснежени пътеки, водещи до паметния кът на летеца. Там, където някога са открили останките на самолета му, след геройския му таран в летящата крепост. Колоната на националистите бе водена от униформен блок на Спортната организация на БНС.

Въпреки делничният ден, студеното време и не съвсем удобния час, за събитието бяха дошли родолюбци от различни български градове. Към нас се присъединиха и момчетата от “Бял фронт”. Щом шествието достигна до паметното място на героя, участниците се подредиха за кратката церемония пред паметника. Тя започна със словото на Цветелин Пенков от софийската организация на БНС. Той наблегна на моралния облик на капитан Списаревски и на героите от онези дни. Облик, който трябва да е пример за нашето подражание. Едно олицетворение на честта и дълга, намерили ярък израз в саможертвата на кап. Списаревски. След него реч произнесе Александър Петрев от “Бял фронт”. Той припомни за опита на БКП да изтрие личността на Капитана от историята ни, но и за това, че въпреки всичко днес той отново живее в сърцата на родолюбивата младеж. Изтъкна и нашият дълг да продължим да браним Родината. Една борба, в която трябва да ни води примерът на националните ни герои, като кап. Списаревски.

След речите бе поднесен и венец на паметника не героя. Присъстващите паднаха на колене за минута мълчание, докато под съпровода на марша “Покойници”, бяха прочетени имената на загиналите летци, бранили небето на България. С това приключи и възпоменанието за кап. Списаревски.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
X